Cuvinte care te inspira

Învață să treci prin, nu peste.

Adânc în inima Africii, băieții din acele triburi neafectate de schimbările vremurilor, trec printr-un proces lung, dureros, obligatoriu pentru a deveni bărbați.

Procese asemănătoare au încă loc în multe zone de pe glob. Băieții învață să reziste durerii, să vâneze, să lupte, înainte de a fi acceptați și văzuți ca bărbați și a putea să aibă o familie.

La doar câteva mii de km distanță există o altă lume. Aici, experiențele dificile, transformatoare nu sunt nici obligatorii, nici văzute ca importante. Mai degrabă, sunt asociate cu slăbiciunea. Neputința de a le fenta este un mod de diferențiere socială.

Rezultatul? Oameni mari ce se comportă ca niște copii. Fugim de durere și de tot ce o poate cauza.

Această tendință o vedem mai ales în relații. Când lucrurile devin dificile, preferăm să renunțăm. Cine-i gata să schimbe ceva la el când schimbare-i neplăcută și fără să ceară sau să aștepte ceva din partea celuilalt?

Apoi, vedem o generație care dorește un viitor fără a fi gata să treacă prin etapele necesare pentru a-l realiza.

Remarc la mine dorința de a sări etape și lipsa de răbdare pentru creștere și maturizare.

Uit(ăm) că tăria oțelului este formată în cuptoare cu temperaturi mari, că diamantele se formează în condiții de presiune și temperatură mare.

Scriu aceste cuvinte pentru a mă întoarce la ele când voi simți că nu mai am răbdare, că procesul e prea lung, că experiențele-s prea dificile, că-mi vine să trec peste.

Le scriu pentru a-mi aminti că formarea caracterului împlică încă multe bătăi de ciocan, iar ceea ce devin este mai important decât ceea ce voi face.

“știind că testarea credinței voastre lucrează răbdare…lăsați răbdarea să‑și facă desăvârșit lucrarea, ca să fiți desăvârșiți și întregi, fără să vă lipsească nimic.”
‭‭Iacov‬ ‭1:3-4‬ ‭NTR