Cuvinte care te inspira

Întrebarea este nu cât îți propui să câștigi, ci cât îți propui să dăruiești.

De fel nu-mi place să-mi stabilesc obiective. Aș prefera să-mi pun o dorință, să sper și să văd cum se-mplinește. Însă lucrurile nu se-ntâmplă așa indiferent dacă ne place sau nu.

Totuși, obiectivele sunt necesare din simplu motiv că procesul prin care trecem spre atingerea lor ne transformă. Dacă devii mai bun, mai generos, mai iscusit, asta depinde de ce îți propui.

Astăzi vreau să te provoc să te gândești la o întrebare: cât îți propui să dăruiești anul ăsta? Nu cât îți propui să câștigi, ci cât îți propui să dăruiești.

Indiferent cât de ciudat sună, cea mai sigură cale spre rezolvarea problemelor financiare este dărnicia (ăsta este unul dintre misterele lăsate de Dumnezeu). Dincolo de asta, devenind o persoană generoasă este una dintre cele mai importante calități pe care le poți dezvolta în viață.

Nu o să spun mai multe motive pentru care este important să dăruiești, însă dacă-ți propui ca anul ăsta să dăruiești, ține cont de următoarele lucruri (învățate pe pielea mea):

#1. Fă pași mici. Este mult mai greu să dăruiești 10% din 1000 de lei decât 10% din 100 de lei. De aceea, planifică-ți să dăruiești 1-2% din venitul tău și crește treptat suma. Uneori sunt situații în care trebuie să dăruiești mai mult, însă noi discutăm aici despre dezvoltarea unui calități, a unei mentalităti, a unui obicei, iar pentru asta este nevoie de consecvență.

Fă pași mici pentru că inima ta are nevoie să se obișnuiască să dăruiască, să experimenteze bucuria de a dărui.

#2. Alege o cauză și susține-o constant.

Am tot auzit că cei din generația mea dăruiesc punctual, pentru situații care-i sensibilizează – Colectiv, oameni afectați de uraganul Harvey – iar asta-i de apreciat. Însă a dărui constant pentru un ONG sau altă organizație creează cu adevărat impact pe termen lung.

(Câți dintre cei care dăruiesc cadouri de Crăciun pentru copii defavorizați își mai aduc aminte de ei în timpul anului? Oare copiii ăștia nu au nevoie și de haine, de hrană, de cărți?)

Cred că un om flămând trebuie hrănit, dar cred că-l ajut mai mult dacă-l învăț cum să muncească, cum să prindă pește. Nu am timp și nici energie să fac asta la o scală mai mare, dar pot susține constant ONG-uri care fac astfel de proiecte și o fac bine.

#3.  Omul seceră ce a semănat.

“Unul dă cu mână largă și obține mai mult, iar altul, care este zgârcit, sărăcește. Sufletul generos va fi săturat din belșug, și cel ce udă pe alții va fi el însuși udat.”

Proverbe 11:24-25 NTR

Mai demult am citit despre omul care a inventat mașina de sortat monede că ajunsese să dăruiască 90% din profitul afacerii sale: ‘i-am dăruit bani cu lopata lui Dumnezeu și el mi i-a dat înapoi tot cu lopata. Însă lopata lui este mult mai mare decât a mea.’

P.S. Dincolo de a dărui din banii tăi, învață să dăruiești oamenilor timpul și atenția ta. Acestea din urmă sunt cu adevărat comori.