Cuvinte care te inspira

15 motive pentru care cred că discursul ex-sniper-ului Damien Mander este probabil cel mai bun Ted Talk

Deși nu este cel mai popular discurs (probabil din cauza tematicii), tehnica pe care Mander o folosește este o lecție extrem de prețioasă despre cum să o ‘spui tare de tot.’

 

     Povestea mea începe în Zimbabwe cu un ranger curajos pe nume Orpheus și un bivoi rănit…

     1. Mander alege să-și înceapă discursul printr-o poveste fascinantă, plină de emoție – una dintre cele mai bune metode a începe un discurs. 

 

     2.  Cuvintele sale sunt alese cu grijă. Fiecare cuvânt aruncă o pată de culoare în imaginea pe care o creează. Tonul vocii este în acord cu emoții pe care vrea să le cultive: tristețe, durere, indignare. “Suferința e suferință, iar crima e crima. Cu cât victima este mai neajutorată, cu atât crima este mai oribilă.”

      3. Aduce elemente noi, neașteptate.  Sunetul puștii care curma viața animalului te face să simți că ești prezent acolo, în savana africană, că poți vedea, că poți auzi, dar cel mai important, că poți simți ce se-ntâmplă acolo.

      Damien alege să nu stea sub lumina reflectoarelor, pe celebrul covor roșu de la Ted.  Apare sub reflector, se retrage…această mișcare scoate în evidență nu personalitatea, prezența și gesturile sale, ci povestea pe care o vinde. Nu urmează regula, e diferit. La fel e și povestea lui.  Mai mult, transmite un sentiment de neliniște, de agitație – o decizie trebuie luată, ceva trebuie făcut!

       4. Își anunță scopul și subiectul discursului. Un mare plus! În acest mod clarifică intenția sa și focalizează atenția oamenilor.

        5. Afirmații sale sunt puternice, bazate pe valorile lui, susține ceea ce crede. Ăsta e un mod foarte bun de a te diferenția – așa transmiți încredere, siguranță. Totuși, asta nu-ți garantează că vei fi popular, dar cu siguranță vei fi respectat. Steve Jobs spunea bine: dacă vrei să-i faci pe toți fericiți vinde înghețată, nu căuta să fii un lider. 

         Povești, citate, statistici toate aceste elemente pe care Mander le folosește ilustrează, argumentează și întăresc ideile prezentate de el.

         6. Un citat bun aduce greutate argumentului. Mander alege să citeze pe unul dintre cei mai cunoscuți oameni care a luptat pentru respectarea drepturilor, care a luat atitudine împotriva nedreptății.

           Vine o vreme când fiecare trebuie să ia o decizie care nu este nici sigură, nici politică, nici populară, dar trebuie să ia decizia deorece conștiința îi spune că este așa este drept.  M. Luther King.

          7. Mai departe, tehnica asta este preferata mea: creează un sentiment de așteptare în mintea ascultătorului. Damien reușește să facă asta prin afirmația următoare pe care o amintește de câteva ori pe parcursul prezentării: ”La sfărșitul acestui discurs vă voi pune o întrebare. Această întrebare este singurul lucru pentru care am călătorit din savana africană până aici.”  

            8. Foloseste umorul în interesul lui. O glumă spontană, bine pregătită. ? Despre Churchill se spune că într-o seară a fost vizitat la biroul său de un prieten care l-a întrebat la ce lucrează. Îmi pregătesc glumele spontane, i-a răspuns Churchill.

O glumă potrivită contribuie enorm la succesul prezentării tale. Relaxează ascultătorii și pregătește foarte bine terenul pentru următoarea ta afirmație.  Un profesor de-al meu ne spunea:  după o glumă, tot timpul fac o afirmație puternică, importantă.

Nu te baza pe inspirația ta de moment pentru a face glume. Folosește umorul în interesul tău. O glumă nepregătită de cele mai multe ori te poate dezavantaja. Spus altfel, o glumă nepregătită este la fel ca autogolul lui Pique în meciul cu Real Madrid. 😀

              9. Ritm…nu se grăbește, este relaxat, este în controlul sălii. Încetinește, se oprește sau grăbește ritmul în funcție de ce vrea să scoată în evidență.

Probabil una dintre cele mai des întâlnite greșeli în discursuri este grăba cu care vorbitorii comunică.  Nu au ritm, nu fac pauze. Rezultatul? Impact scăzut asupra audienței.

               10. Pauzele oferă oamenilor timp să asimileze și să rețină informația. Pauzele te ajută enorm în prezentări. Folosește-le cu cap! 

               11. Repetă afirmațiile importante. Repetiția este cu siguranță un mod excelent de a te asigura că audiența a reținut ce vrei să transmiți. Repetă un citat, repetă o întrebare și repetă ultima propoziție dacă ai uitat ce urmează să spui, apoi întoarce-te la notițe. ?

               12.  Mander are un foarte bun limbaj non-verbal. Gesturile sale însoțesc și întăresc afirmațile: ”m-am trezit într-o dimineață și m-am întrebat…” își duce mâna la bărbie și privește în sus…postura omului care se frământă cu o întrebare.

                13. Statisticile. Damien foloseste statistici pentru a întări argumentul său, apoi contextualizaă și personalizează mesajul pentru audiență:

 

“Anul acesta 65 de miliarde de animale vor fi omorâte în crescătorii. Oare câte vieți de animale echivalează cu viața unui om? Un consumator de carne din această sală va mânca aproximativ 8000 de animale în timpul vieții.”

                14. Încheierea lui Damien este fascinantă, inspirațională și personală. El folosește întrebări pentru a crea imaginea unei lumi noi care depinde de fiecare dintre noi pentru a exista: O schimbare mică în noi înseamnă o schimbare mare în alții. 

Apoi, revine la întrebarea pe care a anuntaț-o și le cere să răspundă, să ia o decizie în legătură cu ceea ce el vinde.

                15. Întrebările sunt importante pentru că transferă ideea către ascultator și îl ajută să internalizeze informația. Modul în care acest ex -sniper folosește întrebările este de-a dreptul fascinant. Doar Isus știa să folosească întrebările atât de eficient.

 

Dacă aș da un nume acestei tehnici aș numi-o tehnica cercurilor concentrice – Mander se-ntreabă pe sine, apoi, în timpul discursului, în măsura în care-și construiește pas cu pas argumentul,  adresează o întrebare audienței, mulțimii (un cer lărgit), iar la final adresează o întrebare personală, omului care ascultă (micșorează cercul).

Această tehnică poate fi folosită cu succes ori de câte ori doriți să-i conduceți pe oameni spre o anumită concluzie.  Începe cu o întrebare generală care vizează societatea, grupul – asta-l va ajuta pe individ să analizez obiectiv, detașat.  Apoi micșorați cercul și adresați întrebarea personal.

  •       –  Cine spun oamenii că sunt, i-a întrebat Isus pe ucenicii săi? (cercul lărgit)
  •       –  Un profet, Ilie, au răspuns ucenicii.
  •       –  Dar voi cine spuneți că sunt? (cercul restrâns)
  •       –  Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, a afirmat Petru.

 

P.S. 1 Dacă vrei să știi mai multe despre Damien Mander, google it! Dacă vrei să-i vezi prezentarea, click aici.

 

P.S. 2 Citește ghidul “Spune-o tare de tot” și învață care sunt cei 4 pași pentru o prezentare cu impact.