Cuvinte care te inspira

#Dunkirk este povestea mea

–  Tot ce am făcut a fost să supraviețuim, a spus soldatul.
–  E suficient, i-a răspuns bătrânul orb. 
 

Acest dialog surprins la finalul unei pelicule memorabile ascunde unul dintre cele mai importante adevăruri despre viață: uneori tot ce trebuie să facem este să supraviețuim.

Sunt momente în viață când în loc să luptăm, fugim. Căutăm să scăpăm de un adversar mult prea mare și mult prea puternic, căruia nu-i putem face față.

Deseori supraviețuirea nu este calea pe care o alegem. Supraviețuirea este singura opțiune pe care o mai avem, singura variantă care ne rămâne după ce am fost învinși, trântiți și umiliți.

Ne-am dori să ne luăm armele și să ne apărăm poziția, să nu cedăm nici măcar un metru, ba chiar să avansăm. Însă tot ce putem și trebuie să facem este să supraviețuim. Iar în aceste momente, este suficient.

Este suficient pentru că în această experiență (ne) descoperim: perseverența nu este tăria unora și slăbiciunea altora, ci decizia de a mai face un pas când simți că te prăbușeși, că viața e un dar care nu depinde de capacitatea mea de a o administra, ci de Cel de mi-a dăruit-o și o susține, că nu suntem singurii care mergem pe acest drum, mai sunt și alții a căror supraviețuire va depinde poate și de noi.

După evenimentul de la Dunkirk, Churchill afirma că războiul nu se câștigă prin evacuare. Și avea dreptate. Însă este o vreme pentru a merge la război și o vreme în care te pregătești (din nou) pentru asta.

Nu am cunoscut vreun ‘dușman’ pe care să-l pot înfrunta și învinge singur. Și nu am aflat despre o victorie dobândită la întâmplare.

Dunkirk m-a-nvățat că este suficient doar să supraviețuiesc atunci când asta e tot ce pot face. Și tot Dunkirk m-a învățat că pe plajele în care am așteptat izbăvirea și am fugit, tot acolo va trebui să mă întorc ca să câștig un război, să-mi înving dușmanul.

‘D Day’ va veni atunci când voi alege să nu lupt singur și voi crede cu toată ființa: ‘we shall fight…we shall never surrender’* – Churchill.


*traducerea din engleză – că va trebui să luptăm și să nu ne predăm niciodată.Foto credit: letterboxd.com