Cuvinte care te inspira

Singurul lucru cu care trebuie să ne obișnuim este schimbarea

„Când m-am întors după un an jumate în București totul era schimbat”, îmi spunea un prieten aseară într-o discuție telefonică.
Un an jumate trece repede, dar schimbările se produc mai repede decât avem noi timp să le putem digera.

Când am plecat din București ca să locuiesc o perioadă în Texas am lăsat în urma o viață extrem de activă și frumoasă – cu multe activități pe care le iubeam și prieteni dragi.

Unii-mi spuneau că timpul va trece repede, ca ziua de ieri, ca noaptea în care dormi profund. Realitatea e că atunci când ne vom trezi, noua dimineața va fi cu totul diferită. 

Mi-e teamă că ce am lăsat în urmă nu voi mai găsi la fel. Însă aș fi naiv să cred că asta ar fi posibil. Sunt conștient ce-nseamnă măsura timpului. Știu cât de mult am crescut, m-am schimbat și câte am învățat într-un an jumate.

Totuși sunt atât de mulți oameni care așteaptă ca viața să revină la ‘normal’. Normalul lor, pe care-l cunosc. De multe ori mi se pare trist că aceștia nu au șansa să plângă trecutul și să-l poată lasă în urmă.

Simpla introducere ‘sunt taximetrist, ‘sunt casier’ etc. va trebui uitată. Cum îi poți explica unui om că meseria pentru care s-a pregătit și pe care a practicat-o toată viața nu mai este cerută pentru că tehnologia lucrează mai precis, mai ieftin și mult mai repede. Este la fel cum i-ai cere viața. Iar asta pentru că identitatea și semnificația unui om sunt puternic înfipte în munca de zi cu zi. Așa este cunoscut de ceilalți, asta știe să facă.

Globalizarea, tehnologizarea au produs multe astfel de victime. Oameni care ajung bunici trebuie să învețe ce-nseamnă reconversie profesioanlă.

Negând această realitate ne vom trăi viața așteptând ca lumea pe care o cunoaștem să revină. Însă o vom face cu un mare cost și multe pierderi. 

‘Diferitul’ este ‘noul normal’. Iar ăsta e un adevăr pe care trebuie să-l acceptăm. Cu cât suntem mai conștienți de asta, cu atât vom putea face față mai ușor provocărilor.

Legat de acest normal al vieții, de schimbare, menționez câteva aspecte:

#1. Indiferent cât de dificilă ni se pare, schimbare trebuie acceptată și îmbrățișată. Ea ne scoate din zona de siguranță, de confort, iar acesta este primul pas spre creștere. Dacă simți că ești un pește mic care înoată într-un lac mare, te afli exact acolo unde trebuie. Alternativa de a fi un pește mare într-un acvariu mic nu e de acceptat. 

#2. Schimbarea oferă multe oportunități. Dar ca să le putem fructifica, trebuie să ne pregătim pentru ele, să le anticipăm. 

#3. Indiferent de schimbările vieții, valorile tale trebuie să rămână de neschimbat. Dumnezeu conduce istoria, iar busola după care navigăm prin aceste ape necunoscute este Biblia (o carte veche care rămâne relevantă indiferent de vremuri).

P.S.

Sper că într-un an jumate să fim la fel, cu excepția cărților pe care le vom citi, a prieteniilor pe care le vom dezvolta, a experiențelor pe care le vom avea. Sper ca într-un an jumate să fim mai mult decât suntem azi.


Foto sursă: dailymail.com