Cuvinte care te inspira

Cum te ajută cititul să devii mai mult decât ești

„Nu-mi place să citesc.”

 Vorba asta am auzit-o de multe ori de la o grămadă de bărbați.  Multe studii arată și ele același lucru. Adevărul este că bărbații citesc doar ce le place să citească (includem aici: hărți, subtitrări, ziare etc).

Când am descoperit care sunt domeniile care mă captivează, am început să citesc. Acum regret că au trecut multe veri în care am citit prea puțin. Citesc zilnic pentru că m-am disciplinat să citesc iar asta este ceea ce mă propulsează cel mai mult în procesul devenirii, adică să fac profitabilă investiția lui Dumnezeu în mine.


“Cititul este la fel ca mineritul. Ca să găsești aurul trebuie să sapi în mină. “
Adrian Coman

Dacă aș enunța 3 motive pentru care merită să-ți dezvolți disciplina cititului ar fi acestea:

#1. Ai șansa să înveți într-o oră ceea ce un om a învățat într-o viață – cu condiția să-i citești cartea. Înțelepciunea a mii de ani este capturată pe rafturile bibliotecilor. O avem la dispoziție.

Într-unul din filmele care mi-au plăcut mult, A Bronx Tale, unul din personaje spune: „Cel mai trist lucru în lume este talentul irosit.   Alegerile pe care le faci îți vor modela viața pentru totdeauna.” („The saddest thing in life is wasted talent. And the choices that you make will shape your life forever.”)
A citi zilnic este o alegere care te va ajuta să-ți transformi potențialul și talentul în productivitate și reușită.

#2. Înveți să gândești pentru tine. Un profesor din facultate ne provoca să citim perspective diferite asupra unui subiect. Când faci asta începi să-ți construiești argumente și convingeri proprii. Cel mai trist lucru astăzi este să vezi un adolescent că citește un text și nu-l poate reformula sau interpreta.

#3. Când am intrat în lumea afacerilor aveam dorință, puține cunoștine și mai puține abilități. Așa că am început să citesc. Iar ca să nu pierd timpul când conduceam, am plătit pe alții ca să-mi citească. Adică am cumpărat cărți audio. Am citit și am început să aplic. Rezultatul?  În 2 ani am experiementat o creștere de 20 de ori mai mare.

În concluzie, cititul este una dintre cele mai importante discipline în procesul devenirii. Însă nu uita, a fi mai mult decât ești înseamnă a te dezvolta și spiritual. Credința este relevantă pentru viața mea profesională, pentru relațiile mele și celelalte domenii ale vieții. „A citi Biblia în fiecare zi este secretul vieții” îmi spunea de multe ori mentorul meu, Art, un om de afaceri de succes.

P.S. Care-s motivele pentru care tu citești?

Foto sursa: pixabay.com