Cuvinte care te inspira

Cum te ajută pauzele în prezentare. Câteva lecții învățate de la Steve Jobs.

„ – Ăsta e ultimul preț?” M-a întrebat clientul.

„- Da, i-am răspuns eu.” Apoi am tăcut. A tăcut și clientul.

Au trecut câteva secunde bune până când unul dintre noi a vorbit. Iar acela nu am fost eu pentru că știam că cine vorbește primul pierde.

„- Bine. Trimite-mi factura.” Mi-a răspuns clientul.

Era o afacere destul de mare pe care o negociam și aveam ceva emoții. Dacă aș fi încercat să justific prețul, să aduc argumente în plus aș fi pierdut afacerea. Însă pentru că știam cât de importantă este tăcerea în negocieri, am tăcut…și am câștigat.  

Tăcerea te ajută în multe momente din viață – în afaceri, în a te scăpa de probleme pe care ți le-ai cauza singur dacă nu ți-ai stăpâni limba și, bineînțeles, în prezentări. Biblia spune: „fiecare om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire”.

Marii vorbitori știu cât de importante sunt pauzele în discursuri. Cel mai bun exemplu de vorbitor care a folosit pauzele într-un mod cu adevărat eficient a fost Steve Jobs.

În acest video poți observa modul în care Jobs folosește pauzele pentru a prezinta primul iPhone și impactul lor asupra audienței.   

Prin pauzele în vorbire Jobs a creat suspans, a captat audiența și a stârnit curiozitatea oamenilor.

În concluzie, folosește pauzele după ce ai adresat o întrebare, înainte și după ce ai făcut o afirmație puternică sau după ce ai citat pe cineva. Pauza oferă timp audienței să preceseze întrebarea și transmite un sentiment al autorității – ești în controlul sălii, al timpului, tu stabilești ritmul și știi unde dorești să ajungi.

P.S.  Nu uita, prin pauze vorbești cel mai mult!  

Foto sursa: pixabay.com