Cuvinte care te inspira

Sunt român și regret asta

Mâine este ziua când toți vor publica pe FB imagini prin care vor exprima mândria lor de a fi români. În restul anului like-uri se duc spre sloganuri de genul: „o țară de hoți”, „m-aș muta din țara asta”, „avem conducătorii pe care-i merităm”, „numai la noi se-ntâmplă așa” și altele din aceeași categorie.

A fi român este egal cu a da din gură dar a nu (mă) schimba. Oferim exemplul altor țări, dar când vine vorba de noi, de viața, afacerea noastră ne amintim că la noi merge și așa. Am interacționat cu clienți care-mi spuneau că-s „rezidenți în Germania”, dar aici îmi cereau să lucrăm fără factură. Altul îmi spunea, în dimineața în care Iohannis a câștigat alegerile, că trebuie să lucrăm cu încredere dar nu mi-a plătit facturile câteva luni.

Cireașa de pe tort o constituie vorba unor angajați la stat: „domne’, noi lucrăm la stat și nu ne grăbim, ca să mai omorâm timpul.” Când vine vorba de muncă, avem vorbe de tipul: „munca e brățară de aur” dar practici de tipul „meseria nu se-nvață, se fură” sau „noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc”. Să nu uit și de „lasă pe mâine ce poți face azi, că poate nu mai trebuie.”

Mă văd nevoit să-l citez pe Băsescu care spunea: „o să trăim bine ca cehii, când vom muncii ca cehii”. Dacă îi dai unul angajat să facă ceva așteaptă să fie plătit. El uită că nu e plătit la oră, ci potrivit valorii pe care o aduce orei de muncă.

Trăim cu dorința de a vedea dreptatea lui Țepeș Vodă aplicată astăzi, dar majoritatea susține și votează tot cu penalii și condamnații psdiști. Dacă asta-n seamă să fii român, atunci regret că m-am născut aici.

Cred totuși că acest cancer genetic pe care-l moștenim cultural ca națiune poate fi stârpit. Cred că noi, românii, ne putem croi o nouă soartă, putem lasa o nouă moștenire bazată pe educație, bun șimț și o credință reală și personală în Dumnezeu și în Scriptură.

Schimbarea (regenerarea) românilor și dobândirea unui sentiment autentic de mândrie se va-ntâmpla doar atunci când ne vom privi în oglindă, ne vom îngrozi, vom afirma că noi suntem responsabili și pas cu pas vom alege să trăim după valori și principii care au schimbat destine și generații: Sola Fide, Sola Grația, Solo Scriptura.