Cuvinte care te inspira

Nu cred în soartă, cred în alegeri. (Part. II.)

Zilele trecute ascultam în mașină o carte de-a lui C. Duhigg, Smarter, Faster, Better (Mai isteț, mai rapid, mai bine).

Și în timp ce el vorbea despre decizii, am zis „aha, deci ăsta este motivul”. Duhigg explica de ce când stai în trafic și vezi o străduță la dreapta preferi să mergi pe acolo deși vei face mai mult până la destinație decât dacă aștepți în trafic. Răspunsul lui era: oameni urăsc (subscriu!) situațiile în care nu pot lua decizii.

Situații controlate de factori externi. De ce sunt de acord cu el? Din cel puțin 2 motive: 1. Prefer să fiu în mișcare, decât să stau pe loc. Volanul se rotește mai ușor când mașina este în mișcare. În plus, întreaga experiență este un proces de învățare. Prefer opțiunile (asta explică multe despre mine, dar fiecare este responsabil de alegerile lui). 😉

2. Duhigg spunea (parafrazez) că motivația este susținută (adică înveți să te auto-motivezi) atunci când îți permiți să iei decizii care exprimă valorile și principiile pe care le susții. Iar acest obicei îți oferă un sentiment de auto-determinare și control (ceea ce eu iubesc). Și uita așa te auto-motivezi.

Concluziile studiilor pe care el le citează (eu iar subscriu) sunt că oamenii care învață să ia decizii și să fie în controlul vieții lor sunt mai fericiti, mai productivi, câștigă mai bine etc.

Foto sursa: pexels.com