Cuvinte care te inspira

Nu cred în soartă, cred în alegeri. Partea I.

Când eram în facultate dezbăteam toată ziua această idee – avem posibilitatea de a alege sau pășim într-un destin traset mai dinainte pentru noi? Erau discuții care nu se terminau niciodată. Începeau la curs, continuau la masă, în camera de cămin, apoi luam pauză până când unul dintre noi pornea iar discuția mai vocal, mai determinat influențat de o carte sau de o prelegere pe care o auzise.

Au trecut ani de atunci și am reușit să văd viața într-un cadru mai larg. Să nu mă mai concentrez pe semnificația unei piese de puzzel, ci să caut să văd imaginea de ansamblu. Iar în imaginea acesta fiecare om își are drumul lui determinat de propriile decizii.

Privind în urmă sunt pe deplin responsabil de tot ce am ales să fac. Iar starea mea actuală este rezultatul deciziilor mele în relație cu toate evenimentele externe pe care nu le-am putut controla.

Jack Canfield descrie ideea asta printr-o formulă: E+R=O ( „E” evenimentul pe care nu-l poți controla, „R” – răspunsul tău, responsabilitatea ta, „O” – rezultat (outcome). În cele din urmă răspunsul me(R) va determina starea finală, deznodământul.

Cred că noi, ca români, suntem înclinați să trăim o soartă miortică. Vestea bună este că nu trebuie să o acceptăm.

Jim Rohn spunea (parafrazez): nu-ți place slujba pe care o ai, schimb-o, nu-ți place cât câștigi, dezvoltă-ți abilități ca să câștigi mai mult, nu-ți place ce indică cântarul, schimbă-ți stilul de viață, nu-ți place adresa la care stai, schimb-o, nu ești copac.

Foto sursa: pexels.com